Hoe word ik een ontwikkelaar in Train Simulator?

Wellicht heb je je al eens afgevraagd hoe men erin slaagt zo’n mooie DLC’s voor Train Simulator te ontwikkelen. En misschien ben je zelf wel geïnteresseerd om ook zulke DLC’s te ontwikkelen? Dan hebben wij voor jou alvast een snelstartgids gemaakt! Om maar meteen met de deur in huis te vallen: gemakkelijk is het niet, en wat vaardigheid en kennis is vereist. De term “ontwikkelaar” overkoepelt trouwens ook veel domeinen. Zo heb je soundmodders, scripters, repainters, routebuilders, …

Als je graag iets in die domeinen wilt ontwikkelen in Train Simulator, is het best om zelf wat bestaande producties te analyseren. Op die manier zal je snel een overzicht krijgen van wat er mogelijk is en hoe andere ontwikkelaars bepaalde zaken hebben aangepakt. Daarbij is het handig gebruik te maken van de gratis te raadplegen “developer documents” van Train Simulator. Dit is een hele encyclopedie waar je informatie kan vinden over zo goed als elk script of elke blueprint van een engine in Train Simulator. Deze documenten vind je hier: https://sites.google.com/a/railsimdev.com/dtgts1sdk/

Op YouTube vind je ook enorm veel video’s over content creators van Train Simulator. Vooral als je als routebouwer of repainter aan de slag wil, kan je best even op YouTube rondzoeken naar wat beschrijvende video’s.

Eens je wat meer bekend bent met je gekozen domein kan je zelf wat gaan experimenteren. Maak bijvoorbeeld een back-up van een engine en bewerk hem zelf even om te kijken wat dat verandert in Train Simulator. Als dat aardig gaat kan je beginnen aan “het echte werk” en content beginnen ontwikkelen voor Train Simulator!

Let wel op: het spreekt voor zich dat bovenstaand proces een (relatief) lang leerproces is met vallen en opstaan. Het is mogelijk dat je fouten maakt die je wat tijd zullen kosten om recht te zetten. Je kan ook in een situatie terecht komen waarin je niet meer verder kan en waarin de developer docs geen uitweg bieden. In dat geval kan je proberen een “expert” te raadplegen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat de meeste ontwikkelaars voor Train Simulator je wel verder willen helpen als je een duidelijke, specifieke vraag hebt in hun vakgebied. Al bij al is het dus belangrijk om te weten dat je met fouten maken, ook leert, ook al zit het soms tegen.

Last but not least: hieronder staan enkele programma’s opgesomd die ontwikkelaars vaak gebruiken en erg handig kunnen zijn als je aan de slag wil binnen Train Simulator. Uiteraard zijn er nog een hoop meer, maar dit zijn alvast enkele basisprogramma’s.

RW-ToolsDiverse functies, basis voor elk soort developer
DavDecoderDecoder om .dav bestanden om te zetten naar .wav bestanden
Autodesk 3ds MaxCreëren van 3D-modellen
BlueprintEditor2.exeGelokaliseerd in je Railworks-map, wordt gebruikt voor het creëren van blueprints en coderen van .lua scripts
Paint.NETAfbeeldingsbewerkingsprogramma, gebruikt voor textures te maken of bewerken
Sublime TextMijn persoonlijke favoriete tekstbewerker voor .lua-scripts, .xml-bestanden, .html-documenten, …
Tabel 1: lijst met veelgebruikte programma’s door ontwikkelaars

Ik hoop je met deze korte uitleg alvast een goede start richting ontwikkelaar gegeven te hebben. We kunnen bij RailSimBelgium alvast niet wachten om jouw creaties te zien. We wensen je alvast veel succes!

PRO-TIP: als je in Train Simulator graag een overzicht hebt van alle “control values” die een engine bevat en hun waarde wil kunnen bekijken tijdens je testrit, voeg je volgend commando toe aan de opstartparameters voor Train Simulator in Steam:”-ShowControlStateDialog”.